VĂ€lkomna till Grinnekullen!

Som Àgare till en fastighet pÄ Grinnekullegatan Àr du medlem i Grinnekullens SamfÀllighetsförening. Vi hoppas att ni ska trivas och fÄ ett bra boende hÀr! Med denna lilla skrift fÄr ni den information som ni behöver kÀnna till. En frÄn styrelsen kommer att ha en personlig introduktion med er och dÄ finns det möjlighet att stÀlla frÄgor och komma med förslag.

En samfĂ€llighetsförening SamfĂ€llighetsföreningen bestĂ„r av alla fastighetsĂ€gare som har en röst per fastighet. Man Ă€r automatiskt med i samfĂ€lligheten och möjligheten att pĂ„verka finns frĂ€mst pĂ„ den Ă„rliga föreningsstĂ€mman i mars. Du kan ocksĂ„ ta kontakt med nĂ„gon i styrelsen sĂ„ tar vi upp dina frĂ„gor och förslag pĂ„ ett styrelsemöte om vi inte kan svara direkt. ‘

SamfÀlligheten Àger tillsammans garagen, parkeringsplatser, VA-systemet fram till husen, lekplatser och grönomrÄden och gÄngvÀgar i omrÄdet. Vi Àger Àven belysningar pÄ förrÄden och garagen och tillhörande elsystem. Vidare tillhör spolplatserna, markbehÄllarna (molokerna) för restavfall och kompost föreningen. Det finns mer som vi Àger tillsammans och det finns i det anlÀggningsbeslut som ligger till grund för föreningen. HÀngrÀnnor och stuprör till husen, takstegarna pÄ gavlarna och nedgÄngarna till krypgrunderna under husen Àr ocksÄ föreningens.

Hur föreningen styrs

Föreningen styrs av stadgar för Grinnekullens samfÀllighetsförening. De beskriver skyldigheter och rÀttigheter för alla medlemmar och hur beslut ska fattas och hur styrelse ska vÀljas mm. Eventuella frÄgor kan stÀllas till ordförande.

Medlemmarnas anvÀndning av det gemensamma

Som medlem fÄr du disponera ett garage och anvÀnda eluttag till tillfÀlliga behov, men inte för motorvÀrmare eller liknande mer fasta anvÀndningar. Du har ansvar för att garaget hÄlls lÄst. Du ska ha fÄtt 3 nycklar frÄn den förre Àgaren. Har du inte fÄtt det sÄ ska du begÀra det. Annars fÄr vi byta lÄset sÄ fÄr ni begÀra att tidigare Àgare betalar det. Parkeringsplatserna ute Àr till för besökare eller om bilen bara ska vara ute en kort stund. Det Àr ont om platser sÄ det Àr viktigt att bilarna stÀlls in i garaget i första hand. SommarhalvÄret kan du ocksÄ anvÀnda spolplatsen för biltvÀtt och det ska du ha fÄtt en nyckel till. Vid transporter kan man köra in bilen för av- och ilastning till din fastighet. För detta har mÄnga kvitterat ut A-nyckel till bommarna. Nu Àr dock nya bommar pÄ vÀg upp, mer information kring detta kommer framöver.

Behöver du lÄna skottkÀrra eller stege sÄ kan du kontakta nÄgon i styrelsen sÄ har vi en liten depÄ i föreningsgaraget i sydvÀstra hörnet av omrÄdet.

Medlemmarnas skyldighet mot samfÀlligheten

Vi har gemensamma vattenmÀtare och vattenkostnaden delas lika mellan alla medlemmar och ingÄr i samfÀllighetsavgiften. Det Àr angelÀget att vara sparsamma med vattnet. Det Àr den i sÀrklass största kostnaden för föreningen.

En helg pÄ vÄren och en pÄ hösten har vi gemensam stÀdning och gemensamt arbete pÄ vÄra gemensamma delar av omrÄdet. Dessutom har vi en trÀdgÄrdsvecka med rensning av rabatter mm under sommaren. Det handlar om att rensa rabatter, klippa buskar, tvÀtta garageportar, stÀda bort skrÀp, grÀva upp sanden i sandlÄdor mm. Inför varje stÀddag kommer ett informationsblad, Grinnekullebladet, med information om vad som ska göras, det Àr obligatoriskt för alla att delta efter förmÄga. Varje huslÀnga har ansvar för en del av omrÄdet, denna information hittar du under fliken stÀdomrÄde. Vi bestÀller containrar som Àr avsedda för gemensamt trÀdgÄrdsavfall. Skulle man inte kunna göra sin del pÄ sjÀlva stÀddagen sÄ fÄr man gÀrna göra det i anslutning till helgen. Tala med dina grannar om vem som gör vad.

PÄ föreningsstÀmman beslutas om en arbetsplan för kommande Äret och Àven större projekt pÄ lÀngre tid. En del arbete med det gemensamma gör styrelsen och en del köper vi av entreprenörer, som t.ex. grÀsklippning och snöröjning. Vissa reparationer och t.ex. byte av glödlampor i pÄ förrÄden och garagen har vi uppdragit till en medlem att göra mot ersÀttning. Större projekt, som t.ex. nÀr föreningen behövde byta garageportar och renovera vatten- och avloppssystemet sÄ handlade vi upp detta och lejde ut till entreprenörer.

Kostnaderna för att driva föreningen fÄr vi fram genom den budget som föreningsstÀmman beslutar. SamfÀllighetsavgiften sÀtts efter detta och den betalas kvartalsvis. Du fÄr en faktura i god tid före betalningsdatum. I handlingarna till föreningsstÀmman kan du se en tydlig sammanstÀllning av vad som ingÄr.

Information och kommunikation

Grinnekullebladet kommer ut vid nÄgra tillfÀllen under Äret med aktuell information. Den delas ut i brevlÄdorna av styrelsen eller skickas ut digitalt om du har anmÀlt dig. Behöver du kontakt med styrelsen sÄ kan du kontakta oss pÄ lÀmpligt sÀtt, du kan skicka e-post till styrelsen eller ringa oss.

Ombyggnad eller utbyggnad av fastighet

Vid ombyggnad respektive utbyggnad som pÄverkar utsidan av fastigheten ska alltid nÀrmsta grannarna tillfrÄgas vid ex. husfÀrg eller bygge av staket. I mÄnga fall krÀvs ocksÄ bygglov. FastighetsÀgarna Àr skyldiga att följa plan- och bygglagen. För mer information kan man kontakta Göteborgs Stad eller Boverket.
Det Àr inte tillÄtet att bygga eller stÀlla upp nÄgot pÄ samfÀllighetsmarken. För fastigheter som har en liten bit samfÀllighetsmark i anslutning till entrén har dock styrelsen överlÄtit skötseln till respektive fastighetsÀgare. Byggnation fÄr dock inte ske dÀr och förÀndringar ska göras i samrÄd med grannarna.

Trivsel och ordning och reda

För att omrĂ„det ska vara trivsamt och sĂ€kert sĂ„ Ă€r det sjĂ€lvklart att visa hĂ€nsyn och omtanke. Är du eller dina familjemedlemmar osĂ€kra om vad som gĂ€ller sĂ„ kolla med nĂ„gon i styrelsen. Det finns inte skrivet nĂ„gra totala regler, men efterhand som frĂ„gor kommer sĂ„ hanteras de i styrelsen eller pĂ„ föreningsstĂ€mman. Efter hand har praxis arbetats fram och ibland finns det regler som byggnadsnĂ€mnden sĂ€tter. Det kan handla om allt frĂ„n hur jag fĂ„r göra med husvagn i omrĂ„det, tillsyn av husdjur, mopedkörning, byte av fĂ€rg pĂ„ husen, installation av braskamin, parkering pĂ„ gatorna mm.

Överenskommelser och regler

  • KompostbehĂ„llarna Ă€r bara för komposterbart hushĂ„llsavfall som ska lĂ€ggas i kompostpĂ„sar av papper. KompostpĂ„sar delas ut i samband med vĂ„r- och höststĂ€dningarna dĂ€r korvutdelningen sker.
  • Till varje hus hör ett staket (gavelhus kan ha tvĂ„). Staketet pĂ„ den sidan dĂ€r elkabeln till förrĂ„den ligger tillhör huset.
  • VĂ€ndplanerna Ă€r inte parkeringsplatser. De Ă€r till för lastning och lossning av bilar, ambulans och brandkĂ„r samt lekplats för barnen enligt beslut pĂ„ föreningsstĂ€mma.
  • Husvagnar kan man behöva iordningsstĂ€lla vĂ„r och höst och dĂ„ kan man göra det pĂ„ rimlig tid pĂ„ t.ex. vĂ€ndplatsen eller parkeringsplatserna, men de fĂ„r inte parkeras dĂ€r. Husvagnar fĂ„r parkeras högst en vecka pĂ„ vĂ„ren och hösten pĂ„ parkeringsplatserna om de inte stĂ„r i vĂ€gen för annan trafik och parkeringen av bilar.
  • Vid fel pĂ„ TV-bilden har samfĂ€lligheten avtal med COM HEM för service och felavhjĂ€lpning pĂ„ samfĂ€llighetens antennuttag, antennkablar och förstĂ€rkare. Telefonnummer för felanmĂ€lan Ă€r 0771-55 00 00. FastighetsĂ€garen fĂ„r sjĂ€lva stĂ„ för kostnaden om det visar sig att det Ă€r fel pĂ„ din egen TV eller dina eller grannens antennkopplingar.
  • Fel pĂ„ föreningens belysningar (belysning pĂ„ förrĂ„den, garagen och gatlyktor) kontrolleras och trasiga lampor byts varje mĂ„nad av en medlem. Dem ska man inte felanmĂ€la, sĂ„vida det inte rör sig om en hel lĂ€nga eller liknande fel.
  • Andra fel som garageportar, bommar, spolplattor, markbehĂ„llarna mm. Ska fel anmĂ€las till föreningens styrelse.

SamfÀllighetsavgiften Faktura pÄ samfÀllighetsavgiften lÀggs i brevlÄdan eller mailas ut om du ansökt om digitala utskick, cirka en mÄnad före inbetalningsdagarna. Förfallodagar Àr sista dagen i januari, april, juli och oktober. Avgiften bestÀms pÄ föreningsstÀmman.